ENERGIATAKARÉKOS és PASSZÍV HÁZAK, BENNMARADÓ HŐSZIGETELT ZSALUS (ICF) RENDSZEREK

 

Kezdőlap >> Energiatakarékos és passzív házak

Az ICF rendszerekről – energiatakarékosság olcsón

 

Az ICF (Insulated Conrete Form), azaz a bennmaradó polisztirolzsalus rendszer, egy újfajta megközelítés az épületek energiatakarékosságának eléréséhez úgy, hogy közben még alacsonyan is tartja a beruházási költségeket. A rendszer falelemekből (képen jobbra), áthidalókból, zsalukból, födémelemekből épül fel, amely elmeket LEGO kockaszerűen egymásba lehet illeszteni, és a külső és belső rész közötti teret betonnal kiönteni. Az építés bár tapasztalat és technológia igényes, de gyors, kiszámítható, tiszta, és mivel a külső szigetelés már ott van, ezért a külső szigetelés anyag- és munkaköltségével már nem kell számolni.

 

Mennyibe kerül? Ehhez előbb nézzük meg mit kell ma teljesítenie a ház homlokzati falának. A legfontosabb paraméter a hőátbocsátási tényező, amely azt adja meg, hogy mekkora a fal négyzetméterenkénti és hőmérséklet különbség fokonként az energiaveszteségünk. U-val jelüljük, a mértékegysége W/m2*K, azaz Watt per négyzetméter Kelvin. A jobb oldali keretben látható hatályos szabályozás alapján a külső falak hőátbocsátási tényező követelménye, ami jelenleg 0,24. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez 2019-től középületek, és 2021-től minden újépítésű lakóépület számára szigororodni fog, a 0,24-es érték hozzávetőlegesen 0,17-re csökken. Ahhoz hogy a 0,24-es U értéket a falon elérjük, majdnem minden falazóanyag esetén szigetelni kell. Például egy 38-as nútos kerámia falazóelem önmagában U=0,41-0,44 W/m2*K értéket ad, erre legalább 7cm EPS-t kell tenni kívülről, hogy a használatbavételi engedélyt megkapjuk. Ahhoz, hogy a házunk forgalmi értéke 2021 után is magasan maradjon, és az előrelátható 0,17-es U értéket teljesítsük, 14cm EPS-t kell a homlokzati falunkra tenni. Ha passzív házat szeretnénk, akkor az U=0,1 W/m2*K teljesítéséhez 30cm vastag EPS szükséges. A 30-as kerámia falazóelem esetén 2018-tól 10cm, 2021-től 16cm és passzív ház esetén 35cm EPS szigetelést kell alkalmazni.

Van pár nagyon jó próbálkozás eleve hőszigetelt töltésű vázkerámia falazóelemre, amelyek 38-as méretben képesek az U=0,16-ot teljesíteni 2cm-es külső hőszigetelő vakolattal. A bennmaradó polisztirol zsalus (ICF) rendszerek önmagukban teljesítik (beton töltésükkel együtt) a követelményeket, azaz nincs szükség utólagos szigetelésre, vakolásra (csak ragasztó, háló és szinezés). Nincs egyetlen helyes út, látszik, hogy a megfelelő vastagságú polisztirol zsalus rendszer és a megfelelő méretű hőszigetelővel bélelt vázkerámia falazóelemek egyaránt egyszerűen használhatóak – azaz megtakarítjuk az utólagos szigetelés költségét, és a ház hasznos alapterülete is nagyobb marad.

 

Mennyibe kerül? Mielőtt erre tényleg rátérünk, nézzük meg a bennmaradó zsalus rendszer építésének a technológiáját. Az alapozásnál kezdünk. Ha az alap nem egyenes, akkor ki kell szintezni a teherhordó falak alatt, amit kisebb házaknál habarccsal végzünk, nagyobb házaknál nagy cementtartalmú betonnal. A vízszigetelés nagy kérdés szokott lenni, de ezt inkább a tervezőre és a statikusra bízzuk: akár a fal alatt, akár a lemez alatt szigetelünk, ahogy a tervező és a statikus előírja. Nem jelent problémát a vízszigetelés polisztirol falelemre rögzítése a lábazati falon vagy az aljzat feletti szigetelés fal közeli toldása. A szintezett aljzatra (és tüskékre) kerül az első sor, amit javaslunk külön önteni. Ezután 3 soronként haladva vasaljuk és öntjük ki a zsaluelemeket. Átlagosan 150 liter beton szükséges egy négyzetméter falhoz, azaz 4m3-es minimum mixer szállítást és 75cm-es falmagasságot (egy elem általában 25cm magas) feltételezve egy 9m x 9m-es ház a minimális gazdaságossági méret. Miért mixerbeton? Mert szeretnénk, hogy ennek a kritikus teherhordó szerkeztnek homogén legyen az állaga, és megfelelő műbizonylat szülessen a betonról. Emellett 4m3 beton megkeverése és betöltése főként a fal magasabb részeiben eléggé lassú és embertpróbáló folyamat.

 

Mennyibe kerül? Nézzük meg végre. A bennmaradó polisztirolzsalus rendszereket több gyártó gyárt, Thermo-Block, IsoShell, IsoteQ, Prokoncept, így egy hozzávetőleges átlagárral tudunk csak kalkulálni, ami egy U=0,17 körüli célérték esetén 13000 Ft/m2. Ehhez jön a statikus által megtervezett vasalás, amit vegyünk 600Ft/m2 áron, a beton, ami hozzávetőlegesen 4000 Ft/m2. Ez összesen 17600 Ft/m2 anyag, és 5.000Ft/m2 munkadíj, azaz 22.600 Ft/m2. Bélelt thermo tégla ára kb. 21.000 Ft/m2, azonban ezt még kívülről 2cm vakolattal el kell látni, a falazás + állványozás + vakolás ára 5.000 Ft/m2, azaz összesen 26.000 Ft/m2. Egy hagyományos 30cm-es téglaszerkezet ára 16cm EPS-sel 13.000 Ft/m2, a szigetelés előtt a falat kívülről a légtömörség érdekében be kell vakolni, így a falazás + állványozás + vakolás + szigetelés költsége 9000Ft, ami összesen 22.000 Ft/m2. Építési időket tekintve a polisztirolzsalus rendszer a leggyorsabb (elméletben napi 3 sorral, azaz 75cm-rel lehetne haladni, de ilyet még nem láttunk), közepesen gyors a bélet vázkerámia és nagyon lassú a zsalukő vagy hagyományos kerámia falazóelem, amit kívülről még szigetelni kell. Szerintünk megéri polisztirolzsalus rendszert használni :)

 

A polisztirolzsalus rendszerek belül is tartalmaznak szigetelést. Sokan félnek attól, hogy nem lehet konyhaszekrényt felfúrni a falra, őket megnyugtatnánk: tényleg nem lehet :) Azonban minden további nélkül vágható utólag is hőkéssel a polisztirol, azaz a konyhaszekrény helyét ki lehet vágni a falon, és a betonfalba rögzíteni. Sokkal teherbíróbb lesz, mint egy téglafalban. A képeket és egyéb nem túl nehéz tárgyakat elbírja a polisztirol, a polcokat pedig egy hosszabb csavarral, a polisztirolon keresztül kell rögzíteni – ekkor valóban egy kicsit kellemetlenebb a kemény betont fúrni, mint a puhább téglát.

 

Másik félelem a szellőzés hiányából adódik, mivel a polisztirolzsalus rendszerek légtömören zárnak. Itt is fontos mindenkit megnyugtatani: igen, és ez így jól is van. A nyílászárókon a résszellőzők ha működnek, akkor megfelelő lesz a házban a légcsere. Ha nincs résszellőző, mert nem szeretnénk hőveszteséget a légcsere miatt, akkor hővisszanyerős központi szellőztetőt kell üzembeállítani. Semmivel sem jobb vagy rosszabb a polisztirolzsalus rendszereknek a légáteresztése, mint egy megfelelően vakolt és szigetelt kerámia falazóelemes rendszernek.

 

A víz-, gáz-, fűtés- és villanyszerelők azonban imádják a bennmaradó polisztirolzsalus rendszereket: a belső felén a védőcsövek helyének a kivágása hőkéssel gyerekjáték, gyorsan, tisztán és megerőltetés nélkül kialakíthatóak a hornyok. Szemben a hagyományos téglás rendszereknél, ahol a munka a horonymaróval se nem gyors, se nem tiszta, és ha többen dolgoznak egy légtérben, akkor az elszívás plussz költségeket ró a megrendelőre.

 

Az ICF födémrendszerek előnye, hogy egy lépésben tudunk egy rácsgerendás monolit födémet önteni és a szigetelést a födém testében alkalmazni, így jelentős helyet takarítunk meg a padlástérben.

 

Természetesen az alacsony energiaigényű házak nem csak a falból és födémből állnak, ott vannak a nyílászárók, a tető szigetelés, sőt, az alaplemez vagy sávalap alatti-melletti szigetelések, amelyre egyre többször haszálják a GEOCELL habüvegethomokos kavics feltöltés helyett vagy annak kiegészítéseként.

 

Mi miben tudunk segíteni? A tervezésben nem, de a tervek átvizsgálásában, a kivitelezés egyes fázisaiban vagy a teljes kivitelezésben igen. Ha még nincs terve, de szeretne egy új házat építeni, válogasson a gyártók mintatervei közül, vagy hozzon egy tevező alkalmazással készült koncepciót, és segítünk továbbgondolni.

 

Linkek a polisztirolzsalus rendszereket forgalmazó gyártókhoz:

Thermo-Block

IsoteQ

IsoteQ mintatervek

IsoteQ tervező alkalmazás

IsoShell

Prokoncept

 

Habüveg:

GEOCELL

 

Neopor
falelem

Hőátbocsátási tényező követelmények 2018. január 1-től

A 2018. január 1-től hatályos hőátbocsátási tényező követelmények az alábbi táblázatban láthatóak:

Határoló elem Hőátbocsátási tényező követelmény (U)
Külső fal 0,24
Lapostető 0,17
Padlásfödém 0,17
Fűtött tetőteret határoló szerkezetek 0,17
Alsó zárófödém árkád felett 0,25
Alsó zárófödém fűtetlen pince felett 0,26
Homlokzati üvegezett nyílászáró (fa vagy PVC keretszerkezettel) 1,15
Homlokzati üvegezett nyílászáró (fém keretszerkezettel) 1,4
Homlokzati üvegfal 1,4
Tetőfelülvilágító 1,7
Tetősík ablak 1,25
Homlokzati vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó 1,45
Fűtött és fűtetlen terek közötti fal 0,26
Szomszédos fűtött épületek közötti fal 1,5
Talajjal érintkező fal 0 és 1 m között 0,3
Talajon fekvő padló a kerület mentén 1,5 m széles sávban (a lábazaton elhelyezett azonos ellenállású hőszigeteléssel helyettesíthető) 0,3